Maaswaalcollege Wijchen les in bijles

Maaswaalcollege Wijchen les in bijles : 40 jaar onderwijs in het Wijchense aan het Maaswaalcollege.

Leraar Bijles Albert Pelser docent VMBO wiskunde natuurkunde scheikunde biologie in Wijchen. Onderwijzer Albert Pelser MAVO wiskunde natuurkunde scheikunde.Beginnend bij het einde. Begonnen op 1 januari 1965 aan de Paschalisschool in de Woezik bij meester Jans en gestopt op 1 januari 2005…. Aan het Maaswaalcollege. Het afscheid was een feest, dat me werd aangeboden door de school. Want 40 jaar Wijchen is natuurlijk niet niks. We schrijven vrijdag 14 januari 2005, ’s Avonds om 6 uur.

Best een beetje zenuwachtig. Ik ben heel stress bestendig en maak me niet zo gauw druk. Maar dit vond ik toch wel spannend. Een dierbare collega (Hans) had de avond georganiseerd. De avond kon eigenlijk al niet meer stuk want alle 6 de kleinkinderen waren er.

In het eerste deel waren er veel lovende woorden in, zoals we hadden afgesproken, korte toespraken. Natuurlijk ging het over mijn nooit aflatende emotionele band met de leerlingen, over mijn klompen en natuurlijk mijn korte broek, en over het feit dat ik in principiële situaties nooit toe heb gegeven zodat er een aantal “berispingen ”het gevolg waren.

Maaswaalcollege Wijchen

Drie zaken op die avond waren voor mij super geweldig en super emotioneel:

1. Mijn dochter en haar dochter, mijn kleindochter dus, (3 jaar oud), deden samen een dans. Zo ontroerend en zo mooi… geweldig…

2. Tom speelde de hele avond met een gelegenheid schoolband. En op een gegeven moment zong hij “My Way” van Frank Sinatra. Echter i.p.v. “my way” zong hij steeds “his way”. Daarmee aangevend dat ik meestal tegen de geldende regels in mijn eigen regeltjes had. Ik hield het niet droog. Het zou niet de laatste keer zijn die avond.

3. Mijn oudste kleinzoon, 5 jaar, had “een gedicht” voor mij gemaakt. Hij was zelf al emotioneel, dus je kunt je voorstellen dat ze mij helemaal op konden dweilen. Wat een kerel… Geweldig.

Tegen 8 uur was het etenstijd. Een heerlijk en overvloedig buffet. Er waren meer dan 100 man binnen. Ook dat was hartverwarmend. Na het eten en lekker borreltje bij een fijne band. Even bijkomen van alle emoties, veel kletsen en dansen. Na deze avond wist ik het zeker: Omgaan met (al of niet) jonge mensen was niet alleen voor mij een feest; Het leraarschap is het mooiste vak van de wereld.


Maaswaalcollege Wijchen Leraar Bijles Albert Pelser docent VMBO wiskunde natuurkunde scheikunde biologie in Wijchen. Onderwijzer Albert Pelser MAVO wiskunde natuurkunde scheikunde.

Leraar BijlesAlbert Pelser, gepensioneerd docent met 40 jaar ervaring in de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie aan het voortgezet onderwijs in Wijchen. Speciaal voor leerlingen van VMBO en MAVO klas 1 tot en met 4 en de onderbouw van HAVO en VWO. Ik (Leraar Bijles) kom naar je toe als je binnen de gemeente Wijchen woont.